Man-van-mandvideo: 'Mensen komen nog steeds langs voor een foto' (2024)

Ga naar de inhoud

Antiekverkoper Ben Strik. Beeld © Editie NL

Het is dé maand voor lijstjes. De best beluisterde nummers, de meest opgezochte namen, maar óók de vaakst bekeken TikTok-video's. De app presenteert de populairste clips van het afgelopen jaar. Is viraal gaan tegenwoordig anders dan vroeger?

Op TikTok vielen allerlei soorten filmpjes goed in de smaak. Zo zit er onder de best bekeken video's een make-uproutine die meer dan 500 miljoen keer bekeken is, maar met 100 miljoen views zit er ook een video van een bordercollie tussen. De hond weet binnen een mum van tijd een gigantische kudde schapen bijeen te krijgen. Echte virale video's dus.

Maar hoewel de filmpjes ontzettend vaak zijn bekeken, lijkt het niet alsof ze massaal bij mensen in het geheugen gegrift staan. Dat is bijvoorbeeld wel het geval bij de mand-video, die nog regelmatig in gesprekken wordt aangehaald als iemand vraagt of het beknopter kan.

In de video wordt antiekverkoper Ben Strik gevraagd om een antiek mandje te omschrijven. Dat kan korter, zegt interviewer Maxim Hartman meerdere keren. Uiteindelijk blijft er qua omschrijving niks anders over dan het woord mand. En die clip ging viraal.

Nog steeds leeft het filmpje, merkt de enige echte Ben Strik uit het interview. "Mensen komen hier langs met hun rolstoel om samen met mij en het mandje op de foto te gaan", zegt hij tegen Editie NL. "Het mandje is nu al 12 jaar een hit voor iedereen."

Strik, die inmiddels 81 is, is er trots op. "Tot in de Tweede Kamer wordt het gebruikt. Bijvoorbeeld door Caroline van der Plas, die iets steeds korter moest uitleggen." Dat onderstreept nog eens hoe bekend het filmpje is.

Viraal gaan onvoorspelbaar

Wat precies de ingrediënten zijn om viraal te gaan, is een raadsel. "Het probleem is dat het niet echt meetbaar is en daarom is het moeilijk te voorspellen", zegt Sanne Kruikemeier, hoogleraar digitale media en samenleving aan de Wageningen Universiteit. "Wat we wel zien is dat het vaak iets willekeurigs heeft. Een totaal random video kan opeens opblazen en landelijk worden opgepakt door mensen."

Lees ook: Vechten voor een plek op Spotify: 'Viral gaan is een mythe'

Het heeft alles te maken met algoritmen: dat bepaalt wat jij te zien krijgt. Zo'n algoritme kan weer verschillen per medium. "Met de komst van TikTok zie je heel sterk dat je content voorgeschoteld krijgt die in lijn is met wat je al leuk vindt."

Bubbel

Voor wie denkt dat iedereen hierdoor in een bubbel terechtkomt en daarin blijft: dat hoeft volgens Kruikemeier niet. "Het is niet zo zwart-wit. Hoewel we veel algoritmische video's zien op onze eigen tijdlijn, is die bubbel zeker niet gesloten", zegt ze. "Dus een video die je normaal niet zou zien, kan jou nog steeds bereiken door interactie van mensen uit je omgeving."

Lees ook: Amsterdamse 'politiekat' wereldwijd viral: 'Wordt herkend op straat'

En iets hoeft lang niet altijd online viraal te gaan. "Het viraal gaan van een video kan ook komen door het praatje bij de koffieautomaat met een collega, want daardoor kan iemand een filmpje weer gaan bekijken."

'Ik blijf de meneer van het mandje'

Zo zou het zomaar kunnen dat je op die manier weer bij de mand-video terechtkomt. Voor wie trouwens benieuwd is waar het bekende mandje nu is: gewoon in de antiekzaak van Strik, waar hij nog altijd met veel plezier werkt, samen met zijn dochter. "Hij is nergens te koop, niemand heeft 'm en hij blijft voor altijd van mij", vertelt de antiekverkoper. "Ik ben en blijf gewoon altijd Strik, de meneer van het mandje."

Net binnen

Meer nieuws

Gerelateerde artikelen

Vanaf 1 juni Amsterdam gaat flitsen op 30-wegen: 'Voelt vreselijk langzaam'
Buurt reageert aangeslagen Mishandeling meisje Vlaardingen: 'Dat arme kind kon nergens heen'
Gastvrij en veilig voetbal 'Hapje en drankje' tegen wangedrag supporters, maar helpt het?
Frankenstein? Onderzoekers zoeken naar leven in 'levenloze cellen'
Award gewonnen Ruim 10.000 minibibliotheken in Nederland in kaart gebracht
Politie mocht er niet bij Man schiet vier zwaantjes dood: 'Koppel bleef jongen verdedigen'
Man-van-mandvideo: 'Mensen komen nog steeds langs voor een foto' (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Rueben Jacobs

Last Updated:

Views: 5502

Rating: 4.7 / 5 (57 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Rueben Jacobs

Birthday: 1999-03-14

Address: 951 Caterina Walk, Schambergerside, CA 67667-0896

Phone: +6881806848632

Job: Internal Education Planner

Hobby: Candle making, Cabaret, Poi, Gambling, Rock climbing, Wood carving, Computer programming

Introduction: My name is Rueben Jacobs, I am a cooperative, beautiful, kind, comfortable, glamorous, open, magnificent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.